Cephe Kaplama ve Mantolama

Ön cephe kaplama tipleri

Çoğu bireyin yalnızca mantolama olarak algıladığı, fakat bundan çok daha değişik şekillerde oluşturulan ilaveten kendi içersinde mantolamayı da sahibi olan dış cephe kaplama tipleri bu haftaki yazımızın konusunu oluşturuyor.

Ön Cephe Mantolama

Ön cephe kaplama tipleri denilince ilk akla gelen teknik, mantolama tekniğidir. Bunun nedeni ise, uygulanmasının az maliyetli olması ve derhal heryerde kullanıldığı amacıyla en iyi tanınan teknik olmasıdır. Binanın hem içersinden, hem dışından hem de her iki kısımdan yapılabilecek şekilde 3 değişik teknikle yapılabilir.

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre yeni yapılacak binalarda 1 Ocak 2011 tarihinden tarihinden itibaren yalıtım standartlarına uyulması lüzumliliği koşul koşulmuştur. Hem de bu tarihten evvelce yapılmış olan eski binalarda da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alma mecburiluğu getirilmiştir.

Silikon Ön Cephe Kaplama

Galvanizli çelik malzemeden üretilmiş ankraj sistemi ile binaya sabitlenen, cam taşıyabilecek profillere ve özel bağlantı elemanlarına sahip yatay profil sahibi olan bir dış cephe kaplama çeşididir. Binalara elegant ve varlıklı bir manzara verdiğinden genellikle iş yeri hedefli binaların dış cephe kaplama tekniği olarak tercih edilmektedir. Diğer cephe kaplama sistemleri ile beraber uyumludur.

Alüminyum Kompozit Ön Cephe Kaplama

Alüminyum kompozit dış cephe kaplama sistemi, yanyana gelen düz alüminyum kompozit plakalardan meydana gelen ve alüminyum ya da galvanizli çelik ankrajlar vasıtasıyla döşemeye bağlanır.

Alüminyum cephe kaplama tekniği, hafif ve ince bir yapıdadır. Binalara, yalıtım tarafınden düzgün bir ısı ve ses yalıtımı uygulanabilir bir teknikdir. Farklı renklerde ve görünüşlerde üretilebildiğinden binalara görsel olarak değişiklik katmaktadır.

Doğal Taş Kaplama Cephe

Adından da anlaşılabildiği gibi cephelere doğan taş manzarası veren, sağlam, dış etkenlere sağlam bir dış cephe kaplama tekniğidir. Ön cephe kaplama tipleri tarafınden dekoratif tarafı ağır basan bu teknikde, kendisine has taş rengi tespit edilen bisküvit tuğlalar kullanılmakta ve binaların manzara tarafınden varlıklıleşmesi ve etraf düzenini sağlamak hedefiyle kullanabilmektedir.

Ahşap Ön Cephe Kaplama

Doğal bir malzeme olan ahşaptan üretildiği amacıyla, binaya çok natural bir görüntü verir. Hafiftir ve binaya çok yük getirmez. Düzgün yalıtım yapıldığında gayet tercih edilebilecek bir dış cephe kaplama tekniğidir. Fakat ahşapın yanıcı özelliğinin yüksek olması nedeniyle her ne kadar göze hoş görünse de dış cephede tercih edilme seviyesi düşüktür.

Prekast Ön Cephe Kaplama

15-20mm kalınlığında imal edilen ve ortamında beyaz çimento, silis kumu, su, cam elyaf ve polimer karışımı tespit edilen, sağlam, sağlam, hafif ve dekoratif özellikleri en yüksek dış cephe kaplama çeşididir. Püskürtme tekniğiyle uygulandığı amacıyla, ahşap, polyester ya da aynısı kalıp sistemleriyle üretilmiş kalıplarda, en küçük ayrıntıya kadar şekillendirilebilme özelliğine sahiptir.

Bizce dış cephe kaplama tipleri arasında en iyisi olduğunu düşündüğümüz prekast dış cephe kaplama tekniği, ısı yalıtımlı prekast cephe panel sistemi ile üretidiğinden, kendinden izolasyonlu olarak üretildiğinden, yapılarda ilaveten mantolama amacıyla ek bir bütçe ayrılmasına lüzum bırakmaz. Hem de 13-15cm’lik panel kalınlığı nedeniyle, iç taraftan ilaveten bir duvar örmenizi de lüzumsuz kılar. Yani hem metrekare bakımından, hem de izolasyon bakımından kar edersiniz.

A1 katagorisi yanmaz malzemeden imal edilen prekast cephe elemanları kabuk panel şeklinde de üretilebilir. Bu özelliği nedeniyle, kaba inşaat esnasında duvar örülmüş ya da duıvar örülmesi mecburi kılınmış tüm yapılarda prekast söve, prekast silme vb. şekillerde yapıya uygulanabilir durumdadır.

Prekast cephenin üstünlükleri ile alakalı yazdığımız yazımızı okuyarak prekastın üstünlükleri ile alakalı daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

http://www.amanossystem.com/

Leave a comment