Akıllı Evler Geleceğin Mimarisi

Yaşam alanlarında niteliği elde edebilmek amacıyla ulaşılması gereken alanlar amacıyla çoktan enerji harcamamak gerek. Örneğin evde otururken mutfak lambasının açık bulunduğunu fark ettiniz ya da siz uzun bir tatile çıkarken evinize hırsızın girmesi gibi kötü bir olayla karşılaştınız ya da gaz kaçağı vs. bütün bunlara tek elden ve rahatlıkla araya girmek edebilirseniz, hayatınızın rahat bulunduğunu söyleyebilirsiniz. Yani akıllı ev sistemlerine geçiş yapmanız bir anlamda rahat hayat sürdürmek amacıyla mecburiyettir.

Son senelerde sıkça duyduğumuz Akıllı Ev konsepti gerçekte Akıllı Ev Sistemleri’nin kurulu bulunduğu ve bu sistemler yardımıyla bize vakit, itimat, sürat ve konfor kazandıran evler ve hayat alanlarıdır. Akıllı konut nedir diye merak ediyorsanız bütün detayları bu yazıda bulabileceksiniz.

Yeni kuşak konut otomasyonu, uzaktan yönetim, emniyet çözümlerini uyguladıkça evlerimiz akıllı duruma gelmektedir. İster satın alırken, ister sonradanuygulayarak akıllı ev amacıyla başta oluşturulan doğru yatırım vakit içersinde çoksıyla size dönüş yapar. Örneğin akıllı kombi sistemi amacıyla belki başta daha çok ödeybilirsiniz ama verimlilik artışıyla doğalgaz faturalarınız düşecek ve bir vakit sonra yatırımınızdan daha çoksını tasarruf ediyor olursunuz. Benzer şekilde emniyet sistemi amacıyla gerçekleştireceğiniz harcama yalnızca hırsızlık halinde etkili olmaz, aynı vakitte caydırıcı tesiri ile mümkün kötü hallerin bir çoksını daha baştan engeller.

Akıllı Ev hususu 10 yıldan çok vakitdir gündemde ama mobil iletişimin gelişmesi, teknolojinin boyutlarının küçülmesi ve ucuzlaması ile bugün bundan sonra çok daha erişilebilir ve kullanmak mümkün halda. Bir kere alıştıktan sonra akıllı evin hayatınıza kattığı itimat ve konfordan vazgeçmek kolay olmuyor. Sadece evlerimiz değil, Akıllı Ofis, Akıllı Bina ile bundan sonra bütün hayat alanlarımız teknoloji yardımıyla daha konforlu duruma gelmekte.

Neden Akıllı Ev?
Akıllı konut nedir öğrendik. Şimdi sorumuz, eviniz kesinlikle akıllı mı olmalı? Bugün hala insanlar klasik, teknolojik otomasyon ve çözümlerin bulunmadığı evlerde yaşıyor. Neleri kaçırdığınızı görmediğiniz prosese kusur hissetmeyebiliriz. Peki akıllı bir evde yaşıyor olsanız neler kazanabilirdiniz?

1. Emniyet
Basit bir güvenlik sistemi kurulumu ile evinizin itimatilir bulunduğunu düşünebilirsiniz. Bir düzeye kadar doğru. Ama Akıllı Emniyet Sistemleri ile emniyet srandardı kuvvetlenebiliyor. Sensör adedinin yükselmesi ile gerçekte itimatilirği ihlal edici bir hal mu var yoksa bir kedi mi kapıyı tırmalıyor farkını belirleme edip lüzumsuz alarmlar vermeyerek, şüpheli halleri dahi izlemeye alarak yeni nesi emniyet sistemleri eskilerine göre çok daha itimat verici.

Güvenliği yalnızca hırsızlık hadiseleri yönünden düşünmeyin. Prizde unuttuğunuz ütünün elektriğini kesen akıllı eviniz bulunduğunda evden çıktıktan sonra ütüyü açık mı bıraktım diye düşünmeniz gerekmez. Küçük çocuğunuzun tek başına balkona çıktığını farkedip sizi uyaran bir sistem istenmeyen halleri engelleyebilir.

2. Zaman
Akıllı bir evdeki en büyük etmenlerden biri de otomasyon. Ev otomasyonu ile vakit harcatan bir çok iş otomatik duruma gelmekte, araya girmek sayınız azalabilmekta. Örneğin akşam hava karardığında perdeler otomatik kapansa tek tek kapatmakla uğraşmanız gerekmeyecek. Mutfak robotunuz siz uyanmadan 15 dakika evvelce kahvaltıyı hazırlamaya başladığında kalktığınızda mutfağa yalnızca hazır olan kahvaltınızı yemek amacıyla gireceksiniz. Bazıları küçük vakit harcayıcılar gibi gözükse de benzer çok sayıda konuyu gün içersinde otomasyon ile süratlandırarak toplamda farkedilir miktarda vakit kazanmanız mümkün.

3. Para
Yaptığınız akıllı konut yatırımının parasını çıkarması kadar güzel bir şey yoktur. Enerji tasarrufu üstüne kuracağınız akıllı konut sistemi maddi olarak size orta ve uzun vadede çok yararlı olabilir. Akıllı kombi ile yaptığınız yatırımı ilk senede, düşen doğalgaz faturanız ile karşılayabilirsiniz.

Çocukların sıksık çıktıktan sonra odaların ışıklarını açık bırakmasından mı şikayetçisiniz? Odada kimse olmadığını anladığında ışıkları söndüren akıllı ışıklandırma sistemi ile elektrik faturanızdaki düşüşü farketmemeniz mümkün değil. Emniyet çözümleri de gerçekte büyük ölçüde paranızı cebinizde tutmaya yönelik çözümlerdir.

4. Konfor
Rahatlık sizin için ehemmiyetliyse akıllı evler tam sizin için . Evim havalansın diye çıkarken pencereyi açıp geldiğinizde evin buz gibi bulunduğunu görüp bir de kombinin derecesini mi artırdınız? Çözümü akıllı konut . Siz yokken evinizi havalandıran, siz gelmeden evvelce de belli bir sıcaklık standardına getiren eviniz bulunduğunda gelir gelmez konforlu bir bölge sizi bekliyor olur.

Eviniz batıya bakıyorsa hem akşam salonuza vuran akşam güneşini güneşlikleri otomatik olarak ayarlayan bir eviniz bulunduğunda keyife çevirebilirsiniz.

Su damacanızı denetim edip azaldığında otomatik olarak sipariş veren bir otomasyon ile eve geç saatte gelip suyunuzun bittiğini farkettiğiniz hallerin önüne geçebilirsiniz.

Akıllı ev sistemlerinin sağlayabileceği avantajlar saymakla bitmez. Bütçenize ve ihtiyacınıza göre ehemmiyet sırası yapıp buna göre programya geçmeniz en verimlisi olacaktır. Sistemlerin kurulması kadar bu sistemleri aktif kullanmak ve yarar alabilmek ehemmiyetli. Kurduktan sonra hiç dehemmiyete almayacağınız, kullanmayacağınız bir sisteme para harcamanın manası yok.

5. Eğlence
Evinizdeki eğlence sistemleri de evinizdeki başka sistemlerle haberleşebilir, daha etkin şekilde çalışabilir. Çocukların salona girmesiyle çoğalan gürültüden haberleri duymak amacıyla kumandayı alıp sesi mi artırıyorsunuz? Çocuklar çıktığında yüksek kalan sesi yine azaltmak amacıyla mi uğraşıyorsunuz? Ortam gürültüsüne göre kendini ayarlayabilen ses sistemleri, TV’nin başından kalktığınızda seyrettiğiniz programsı kaçırmayın diye kayıt yapmaya başlayan video sistemleri ile eğlencenizin devalılığını sağlayabilir, civarını artırabilirsiniz.

Akıllı konut nedir öğrendik. Peki gereksinimiz var mı?

Uygulamaların bazıları hala lüks olarak gözükmekle beraber bilhassa emniyet ve enerji tasarrufu programları gereksinim haline geldi. Teknolojinin gelişmesi, hayatımızı kolayleştiren çözümlerin yükselmesi ile akıllı evler de çok yakında akıllı telefonlar gibi hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak. O yüzden akıllı ev nedir öğrendiğimize göre gereksinimizi karşılayıp karşılamadığını kavramak amacıyla değişik akıllı konut sistemlerine yakından bakmakta yarar var.

https://goo.gl/aNHDW3

Leave a comment